Social Media και Ασφάλεια – Για γονείς και όχι μόνο!

Βοηθήστε τα παιδιά σας να χρησιμοποιούν ιστοσελίδες social media με μεγαλύτερη ασφάλεια

 

Αυτές τις μέρες, πολλά παιδιά δεν διακρίνουν την διαφορά της πραγματικής και της online ζωής. Μπορεί χρησιμοποιούν ιστοσελίδες κοινωνικής σχεδιασμένες για παιδιά, όπως Webkinz ή Club Penguin, ή κοινωνικές ιστοσελίδες σχεδιασμένες για τους ενήλικες, όπως το Windows Live Spaces, το YouTube, MySpace, Flickr, Twitter, Facebook, και άλλα. Ό, τι και να κάνουν, πρέπει να αντιληφθούν ότι σε πολλές από αυτές τις ιστοσελίδες μπορεί να έχει πρόσβαση οποιοσδήποτε με πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις τοποθεσίες για να:

  • κάνουν chat
  • παίζουν παιχνίδια
  • δημοσιεύουν και να βλέπουν φωτογραφίες και βίντεο
  • δημιουργούν blog
  • δημιουργούν online προφίλ

 

Δυστυχώς, μερικές από τις πληροφορίες που δημοσιεύουν παιδιά στις σελίδες τους, είναι ευάλωτες σε απάτες ηλεκτρονικού “ψαρέματος”, cyberbullying, και cyber-κυνηγούς.

Μερικοί τρόποι που μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να χρησιμοποιήσουν κοινωνικές ιστοσελίδες με μεγαλύτερη ασφάλεια:

 

Επικοινωνία με τα παιδιά.

Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να σας λένε εάν κάτι που θα συναντήσαν σε ένα από αυτά τα sites τους κάνει να αισθάνονται άβολα ή απειλούνται. Σημαντικό είναι να διατηρείτε την ψυχραιμία σας και να τους υπενθυμίσετε ότι είναι δεν θα βρουν τον «μπελά» τους που σας το είπαν. Εργαστείτε μαζί τους και συμβάλετε στην επίλυση τους προβλήματος.

 

Θέστε τους δικό σας κανόνες για την χρήση του Internet.

Από τη στιγμή που τα παιδιά σας αρχίσουν να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, είναι μια καλή ιδέα να δημιουργήσετε μια λίστα με κανόνες για τη χρήση του Διαδικτύου που όλοι συμφωνούν. Οι κανόνες αυτοί θα πρέπει να περιλαμβάνουν το αν τα παιδιά σας μπορούν να χρησιμοποιούν ιστοσελίδες κοινωνικής και πώς μπορούν να τις χρησιμοποιούν.

 

Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας να ακολουθήσετε τα όρια ηλικίας των sites.

Η συνιστώμενη ηλικία για την εγγραφή σε ιστοσελίδες social media είναι συνήθως 13 και άνω. Αν τα παιδιά σας είναι κάτω από τη συνιστώμενη ηλικία, μην τα αφήνετε να τις επισκέπτονται. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν μπορεί να βασίζεστε στους ελέγχους τις ιστοσελίδας για να εμποδίσει το παιδί σας να εγγραφεί.

 

Ενημερωθείτε για τα sites.

Αξιολογήστε τα sites που το παιδί σας σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει και να βεβαιωθείτε ότι και εσείς και το παιδί σας έχετε καταλάβει την πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων τους. Μάθετε αν το site παρακολουθεί περιεχόμενο που δημοσιεύετε. Επίσης, εξετάζετε τη σελίδα του παιδιού σας τακτικά.

 

Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε μια τοποθεσία που δεν είναι πολύ κοινή.

Μερικοί ιστοχώροι επιτρέπουν σε σας για να προστατέψετε με κωδικό πρόσβασης το site σας ή χρησιμοποιήσουν άλλες μεθόδους που βοηθούν να περιοριστεί η πρόσβαση μόνο σε ανθρώπους το παιδί σας γνωρίζει.Μπορείτε να ρυθμίσετε τα δικαιώματα των ατόμων που μπορούν να δουν το site σας, που κυμαίνονται από οποιονδήποτε στο Internet μέχρι μόνο σε μεμονωμένα άτομα.

 

Να είστε έξυπνοι για τις λεπτομέρειες στις φωτογραφίες.

Εξηγήστε στα παιδιά σας ότι οι φωτογραφίες μπορούν να αποκαλύψουν πολλές προσωπικές πληροφορίες. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να μην βάζουν φωτογραφίες δικές τους ή των φίλων τους με σαφώς αναγνωρίσιμα στοιχεία, όπως οδικά σήματα, πινακίδες αυτοκινήτων, ή όνομα σχολείου.

 

Προειδοποιήστε το παιδί σας για την έκφραση συναισθημάτων σε ξένους.

Τα παιδιά χρησιμοποιούν ιστοσελίδες social media για να γράψουν τα νέα τους που συχνά εκφράζουν έντονα συναισθήματα. Εξηγήστε στα παιδιά σας ότι πολλά μπορεί τα διαβάσει οποιοσδήποτε που έχει πρόσβαση στο Internet και cyber-κυνηγοί συχνά αναζητούν συναισθηματικά ευάλωτα παιδιά.

 

Διδάξτε στα παιδιά σας σχετικά με το cyberbullying.

Μόλις τα παιδιά σας είναι αρκετά μεγάλα για να χρησιμοποιήσουν κοινωνικές ιστοσελίδες, μιλήστε τους για το cyberbullying. Αν πιστεύουν ότι είναι που cyberbullied, θα πρέπει να το μοιραστούν αμέσως με ένα γονέα, δάσκαλο, ή άλλο ενήλικο που εμπιστεύονται. Είναι επίσης σημαντικό να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να επικοινωνούν με άλλους ανθρώπους σε online συζητήσεις με τον ίδιο τρόπο που θα τους αντιμετώπιζαν από κοντά.

 

Leave a comment